VOID.Purple Posted July 2, 2020 Posted July 2, 2020 (edited) S I S T E M U L E D U C A T I O N A L Buna seara, stiind ca o mare parte din jucatorii de SA:MP sunt elevi sau studenti, am zis sa-mi expun punctul de vedere si sa astept parerile voastre despre sistemul educational romanesc. Dupa cum stiti si voi, au trecut 30 de ani de la revolutia care a adus 'democratia' in aceasta tara, iar daca aruncam un ochi in trecutul 'indepartat' observam ca schimbarile in aceasta ramura a educatiei nu se vad. Incerc sa nu dezbat subiectul pe partea de gimnaziu ( clasele 5-8 ), acolo sunt multe chestii elementare care poate sunt inca necesare, poate..Ridic capul din pamant, fac 2 pasi in spate si ma uit in jurul meu, ma vad in anul terminal de liceu, ma vad cu multe cunostinte la materii precum matematica, fizica, chimie, istorie, romana, logica, etc., dar din pacate ma vad cu viata in fata si nici macar cu o perspectiva despre ce urmeaza..Ok, incep o facultate.. fac 4 ani..ma angajeaz... iau credit.. cumpar o casa ... cumpar o masina... muncesc toata viata pentru a-mi plati acel credit.. mor.. -_- Bine, stop.. Ma invata sistemul educational din Romania cum sa imi aleg viitorul?! Ma ajuta in acest sens?! Stiu, vii sa-mi spui acum "Ar trebui parintii si tu sa stii ce vrei sa faci pe viitor", hai nu zau?! Eu invat 4 ani la liceu, aceleasi cacaturi care poate pe aia de acum 30 de ani ii ajutau in locurile de munca de pe atunci, clar nu ma ajuta in ceea ce exista azi. In fine, hai sa despicam in mai multe ramuri ce vreau sa spun. (!) Matematica, da! E necesara, ai nevoie sa stii sa calculezi un perimetru, trebuie sa stii sa faci o suma si o inmultire, trebuie sa stii diferite lucruri..Dar, din ce in ce mai putine locuri de munca se bazeaza pe aceasta ramura, e necesara, dar din pacate scad acele formule complicate, acele demonstratii de 5 table pe care le faci in liceu, sunt la 1 click distanta.. (!) Romana, da! Din pacate, ajungi la liceu, poate dintr-un mediu defavorizat si cu un bagaj slab de cunostinte in cele ale gramaticii...Dar tu esti pus sa inveti 4 ani opere, comentariile unor critici, nici decum sa-ti expui tu un punct de vedere propriu, chiar daca profesorul iti spune ca poti sa o faci.. nu .. nu o sa o faci.. pentru ca si tu esti constient ca la BAC, subiectul 3 nu-ti va fi punctat suficient de bine, daca folosesti cuvintele tale si nu vii cu un limbaj elevat si cu sofismele lui Calinescu'...Dar poate nu ai nevoie nici de asta..cand te uiti in jurul tau si vezi peste un sfert din tineri sunt analfabeti/anagramati functionali ( poate si eu fac parte dintre acestia, nu ma dau zmeu.. Am multe lacune in ceea ce priveste gramatica acestei minunate limbi ) si totusi nu se axeaza nimeni pe asta.. (!) Istoria, da! Clar, ai nevoie si de istorie.. Stiu, nu-ti place.. nici mie nu prea mi-a placut, pana de curand.. Te inteleg, la scoala sunt doar niste cacaturi, mai ales pe profilul pe care am fost eu ( stiinte ale naturii ), de curand am terminat istoria Romaniei si ti-o recomand cu tot dragul ! Stiu, pare plictisitoare...dar e necesara.. Din pacate, multi dintre noi nu stim cum s-a ajuns aici, nu stim cine a trecut pe aceste meleaguri, nu stim cu cine ne-am luptat, nu stim cum am ajuns de la ' o putere europeana ' la coada clasamentului.. Aici ar fi multe de discutat, dar din pacate in scoala nu sunt evidentiate aceste aspecte si in mare parte istoria se termina in 1990, chiar daca 'trebuie sa inveti din greselile istoriei, pentru a nu repeta istoria' si greseli s-au facut chiar si dupa 1990 si se fac pana in prezent.. Dovada fiind aceasta pandemie.. Ok, nu are rost acum sa enumar toate materiile, dar cred ca ati inteles idea.. Acum hai sa ne punem niste intrebari. (?)De ce in scoala nu inveti cum sa nu mai poluam? - Crezi ca nu e important?! Atunci ma scuzi sa-ti spun, dar esti P R O S T! (?)De ce in scoala nu inveti sa acorzi primul ajutor? - Pai doar daca iti lesina o ruda pe strada ii aplici teorema lu' Pitagora si o faci bine.. Suni la 112 si speri sa ajunga la 'timp'.Da nu o sa poti aduce la viata unul care moare de la cancer.. dar crede-ma, in cazul unui inec, in cazul unui accident de masina si in multe alte cazuri acele cateva minute in care ambulanta ajunge, duc la moartea respectivelor victime. (?)De ce in scoala nu inveti notiuni despre politica? - Suntem in 2020, de 30 de ani auzim doar "IESITI LA VOT CA SA SCHIMBAM CEVA", dar replica celebra " Eu cu cine votez?!".. Ai 18,19,20,30 ani si tu probabil inca nu stii ce atributii are un presedinte, un primar, un parlamentar, un senator etc. Pai normal ca vine nenea Ionel de la PSD si cu tanti Georgeta de la PNL si-ti baga pe gat ca vor face ei 3000km de autostrada, ca vor schimba sistemul de sanatate, ca vor mari salarii, dar ei nu au cum sa faca din functiile respective aceste lucruri... Dar na, nu o sa exista o educatie politica, niciodata.. Cu cat esti mai prost si mai putin informat, cu atat mai usor de manipulat Cheers! (?)De ce in scoala nu inveti notiuni despre economie? - Da, ai o ora pe saptamana, un singur an.. profesorul nu are chef de ora , tu o iei in ras, nu merita efortul.. esti ocupat sa inveti pentru BAC la romana si matematica.. Dupa 10 ani.. te trezesti cu o suma de bani pe care nu o investesti in nimic si ajungi cu rate si cu povara pe tine timp de inca X ani... Si intrebarile pot continua la nesfarsit...Sunt prea multe de spus, dar totusi astept parerile voastre! Hai sa lasam putin prosteala asta de 2 bani de pe SA:MP si sa vedem ca viitorul nu e chiar atat de roz precum il vedem! Edited July 2, 2020 by VOID.Purple 1 1 Quote
Ramzes Posted July 3, 2020 Posted July 3, 2020 1 hour ago, Marlan said: Bacu nu apare pe panel. Quote
Navigante Posted July 3, 2020 Posted July 3, 2020 Si la liceu tot ce faci sunt chestii de baza. Sistemul educațional nu te invata sa iti alegi viitorul.. cel putin eu mi-l am ales, stiam din clasa a 9 a ce vreau sa fac, de aceea am si zis "la materiile umaniste invat de 5", nu stiu acuma daca e lipsa de interes din partea elevului, insa la mine in liceu nu erau prea multi care chiar stiau ce vor sa faca duba bac, deasta multi au si ajuns la facultăți inutile. Eu in clasa a 12 a am avut multe chestionare, teste online, vizite de la specialiști cu scopul de a ne ajuta sa ne dam seama ce vrem sa facem mai departe. Nu stiu cat de eficiente au fost pentru ceilalți, pentru mine deloc pentru ca aveam deja fixat in minte ce am sa fac. Esti pierdut, si intr-un fel e vina scolii dar si vina ta, ar trebui sa ai o pasiune pana acum. Materiile sunt subiective.. eu unu consider inutilă istoria dar cruciala matematica. Nu cred ca am cum sa schimb parerea nimanui. Daca nimeni nu ar fi invatat matematica aia "complicata" omenirea ar fi aratat in anul 2020 exact la fel ca si acum 2000 de ani. Multi nu realizeaza ca toate inovațiile au la baza matematica. Am mai multe de zis aici dar o sa ma opresc. Aici e vina sistemului pentru ca nu lasa elevii sa studieze ce vor ei, insa asa e peste tot, nu doar in romania, probabil se gandesc ca trebuie sa stii cate putin din fiecare, intr-un fel au dreptate. La ultima intrebare nu stiu cum sa-ti raspund, faza cu poluarea si cea cu prim ajutorul cel putin erau valabile la mine in liceu, si in generala (materii optionale). Era bullshit ca trebuia sa ai 10 la bio ca sa te bage la prim ajutor. Singurul sfat pe care ti-l pot da e sa te gândești acum ce vrei sa faci dupa bac. Ai 2 optiuni (facultate / munca). Gandeste-te la ce facultate vrei sa dai.. Pune-ti intrebarea "Ce vrei sa faci cand te faci mare?" si pleaca de acolo. Uita-te la ce materii trebuie sa fii bun ca sa intri acolo, se intra cu admitere? Bun, nu o sa ai stresul bacului. Daca se intra cu dosar e nasol ca trebuie sa iei nota mare la toate materiile, chiar si la cele care nu-ti plac. Si, pentru asta trebuie sa investesti timp in tine, sa mergi la scoala nu e suficient. Quote
Recommended Posts