Popular Post Justin.Capone Posted March 29, 2014 Popular Post Posted March 29, 2014 (edited) !Nu vă apucaţi de treabă dacă nu aveţi cunoştinţe despre 'mediul' în care se lucrează în PHP. Citiţi mai întâi - Lecţia 1 - Getting started şi De asemenea ţin să subliniez că vom învăţa PHP, nu HTML sau CSS. Cu siguranţă aproape toată lumea a auzit de termenul de "variabilă", însă nu probabil toată lumea nu ştie ce înseamnă.Variabila este "o mărime" care poate căpăta diferite valori în timpul prelucrării datelor. V-am băgat şi mai rău în ceaţă? veţi înţelege în cele ce urmează. Înainte să utilizăm variabilele (în orice fel, afişare, modificare s.a.m.d), trebuie să le declarăm. Declararea lor se face în PHP într-un mod foarte simplu. $nume_variabila = "valoare"; variabilele pot fi de multe tipuri, momentan vom învăţa doar partea mai uşoară a acestora.O variabilă poate fi de tip integer (număr întreg, mulţimea Z după cum învăţăm la şcoală).Exemplu de numere întregi: -69; -5; 0; 3; 21; O variabilă mai poate fi de tip string (şir de caractere, mai pe scurt, un text, care poate fi atât un număr, cât şi o literă, cât şi mai multe litere, cât şi mai multe numere, cât şi litere combinate cu numere, cât şi simboluri şi semne).Exemplu de şiruri de caractere:Mama are mere.Am 19 ani.Sunt născut pe data de 14.02.1995.shad0w mi-a dat +1 la tutorialul 22103-201-30213-9214832493232-3 şi aşa mai departe. O variabilă mai poate fi de tipul double (număr cu virgulă cu două zecimale). Exemplu de numere double2.00; 5.21; 69.21; 20.30; şi multe alte tipuri. Fiind la început nu vreau să vă aglomerez. Asta e ce trebuie să reţineţi. Reamintim: Variabilele pot fi de tip: integer, string, double şi multe altele. Declararea unei variabile de tip integer se face în felul următor: $nume_variabila = valoare_initiala; De exemplu dorim să declarăm o variabilă care reţine ziua noastră de naştere. Eu personal sunt născut pe 14 februarie, deci vreau ca această variabilă să fie ziua mea de naştere. În concluzie: $zinastere = 14; în loc de "zinastere" puteti scrie ce doriţi, însă să nu aibă spaţiu sau alte simboluri.La fel se declară şi variabilele de tip double de exemplu. ( $variabila_double = 22.50; ) Declararea unei variabile de tip string se face în felul următor: $nume_variabila = valoare_initiala; De exemplu, mi-am reţinut anterior ziua de naştere într-o variabilă de tip integer ( $zinastere = 14; ). Să zicem că acum vreau să îmi reţin numele lunii în care sunt născut într-o variabilă de tip string. În concluzie: $lunanastere = "februarie"; OBSERVĂM DIFERENŢA DE LA CELE DOUĂ DECLARĂRI:Variabilele de tip număr în general (integer double float longint shortint s.a.m.d) se declară fără ca valoarea lor iniţială să fie pusă în ghilimele, în schimb variabilele de tip string au valoarea iniţială pusă în ghilimele. Asemănător cu cele spuse, se face şi afişarea variabilelor. Dacă le declarăm şi nu afişăm nimic (lecţia 2 -> afişare) ecranul va rămâne alb.Afişarea unei variabile este asemănătoare cu cea a unui mesaj prestabilit, doar că nu se vor pune ghilimele. echo $nume_variabila; De exemplu: <?php$zinastere = 14;echo $zinastere;?> Acum vom afişa şi luna naşterii, care este de tip string. <?php$zinastere = 14;echo $zinastere;$lunanastere = 'februarie';echo " ";echo $lunanastere;?>Pentru a afişa atât texte prestabilite, cât şi variabile folosind un singur echo, se procedează ca la combinarea afişărilor din lecţia 2. <?php$zinastere = 14;$lunanastere = 'februarie';echo 'Sunt născut pe data de <b>' . $zinastere . '</b>, luna <b>' . $lunanastere. '</b>';?> Variabilele vor fi folosite în fiecare lecţie de acum încolo, şi stau la baza oricărei pagini realizate în PHP.În cazul în care aveţi probleme, nu ezistaţi. Postaţi aici şi voi încerca să vă ajut.Lecţiile devin din ce în ce mai grele, nici n-am intrat în pâine, ca să zic aşa. Tutorial by Justinz0r[] - don't repost without copyright. Edited March 29, 2014 by Justinz0r 10 Quote
armand_arm Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 Frumos ! Abia asteptam si niste moduri :X Quote
skrill3x Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 Ce e interesant este ca nu trebuie sa definesti TU tipul variabilei, gen cum e in c++, (int asd="";, float asd="";, etc...) 2 Quote
Bluu Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 Justin? Poti sa-mi dai un PM cu id tau de mess/skype sa vorbesc ceva cu tine? App: Bun tutorial, +1. Quote
GoldwyN.dll Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 Devine din ce in ce mai dificil. Oricum,e bine ca nu trebuie sa def. singur numele variabilei. A 4-a lectie despre ce o sa fie??? Quote
Justin.Capone Posted March 30, 2014 Author Posted March 30, 2014 Justin? Poti sa-mi dai un PM cu id tau de mess/skype sa vorbesc ceva cu tine? App: Bun tutorial, +1 Nu îmi dau datele de contact, să zic aşa.. sorry Devine din ce in ce mai dificil. Oricum,e bine ca nu trebuie sa def. singur numele variabilei. A 4-a lectie despre ce o sa fie??? probabil despre operaţii cu variabile Quote
GoldwyN.dll Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 Apropo,cate lbj. de programare stii? :)). Quote
Justin.Capone Posted March 30, 2014 Author Posted March 30, 2014 Apropo,cate lbj. de programare stii? :)). în a IX-a şi a X-a, în fostul meu liceu (m-am transferat ulterior) făceam pascal. Am învăţat de unul singur Visual Basic-ul între timp. Apoi m-am transferat în alt liceu -> am învăţat C++ de la zero şi am ajuns olimpic, apoi tot pentru şcoală (pentru concursuri) a trebuit să învăţ C#, iar în ultimele 2 luni am învăţat PHP-ul foarte bine.. + sublimbaje web (CSS HTML).. mai am de învăţat python, ajax şi javascript şi sunt valoros. Cred că diseară sau mâine postez lecţia 4. Quote
Bluu Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 Nu îmi dau datele de contact, să zic aşa.. sorry Macar sa-ti activezi PM-ul :)).. Cum vrei. Quote
KruZZel Posted April 1, 2014 Posted April 1, 2014 Justin, dar aici variabilele "string" nu au o mărime? gen lunănaștere[69]? Quote
Justin.Capone Posted April 1, 2014 Author Posted April 1, 2014 Justin, dar aici variabilele "string" nu au o mărime? gen lunănaștere[69]? din moment ce la declararea variabilelor nu se precizează tipul lor, nu. Se calculează automat numărul de octeţi necesari rezervării în memorie. Este un limbaj dinamic în care variabilele pot lua mai multe valori. Quote
Fielddone2 Posted April 1, 2014 Posted April 1, 2014 Pacat ca nu pot sa dau +1 ca am dat deja azi. Chiar meriti. E de mare ajutor ce incerci tu sa faci aici. Esti bun. Quote
Recommended Posts